IMG_20240801_105721%20%281%29.jpg


Elokuu tosiaan nuukaillaan
tai tarvitseeko sitä nuukailla,
jos elämäntapanakin on elää mahdollisimman rauhallista ja seesteistä elämää.
Paljon olen tätä ennenkin tehnyt itse ja nyt on tämä juurileipäkin tullut miltei pysyvästi meidän elämään.
Tumman leivän olen välillä ostanut kaupasta, 
mutta vaalea on nyt kotikutoista.

 

IMG_20240801_105221%20%281%29.jpg

Vielä kun saan hieman enemmän ilmavuutta tuonne leivän sisään
niin olen todella onnelllinen.
Makukun on jo aivan mahtava.

2 dl hapantaikinajuurta
5 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl ruisjauhoja
8 dl vettä

Sekoita ainekset seksin ja jätä huoneen lämpöön pariksi tunniksi niin, 
että taikina kuplii kunnolla.

IMG_20240801_084850_edit_267911814922382

Lisää sitten taikinan joukkoon...

8 dl vehnäjauhoja

Sekoita yleiskoneella 10 minuuttia niin,
että taikina saa kunnolla sitkoa.

1 1/2 rkl merisuolaa

sekoita vielä 10 minuutia nopeammalla teholla.

Anna taikinan kohota kaksin kertaiseksi ja nostele pariin kolmeen kertaan taikinan reunat venyttäen taikinan keskuosaan.

Kun taikina on kohonnut kaada se kunnolla jauhotetulle leivinpöydälle
ja jaa taikina  haluamiisi osiin.
Minä tein yhden patongin sekä sämpylöitä.
Muotoile taikinasta sämpylät ja kauli patonki neliöksi.

Voitele neliön pinnalle valkosipulituorejuustoa
ja juustoraastetta sekä ruohosipulia.

Rullaa neliö patongiksi ja nosta se sekä sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille.
Kohota patonki ja sämpylät kaksin kertaisiksi 1-2 tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi (kiertoilmauuni)
Laita uunin pohjalle syvään peltiin vettä.
Tee viiltoja patongin pintaan ja paista patonkeja uunissa 20-25 minuuttia.

Anna jäähtyä ritilän päällä.
Säilytä leipomukset ilmavasti esim. folion alla leikkuulaudalla;
näin ne säilyvät hyvin jjopa viikon.
Muovipussissa nämä ihanuudet menettävät niin makunsa, kuin tekstuurinsakin.

 

IMG_20240801_105641%20%281%29.jpg

Uskalla räiskyä  
ja
uskalla loistaa.
Jos et ole oma itsesi 
näivetyt ja 
lakastut pois.

Rakkaudella
Tupu